Unexpected’s Bouwdagboek

De bouwavonturen van Unexpected

Het Muurtje

with 3 comments

Het valt nogal moeilijk uit te leggen zonder tekening (work in progress!), maar de muur waar de keukenkasten komen te staan, grenst aan de ene zijde aan de muur van de garage en aan de andere kant gaat hij via een 90 graden bocht over in de muur van de woonkamer. Nu hadden wij het schitterende idee om die muur van de woonkamer een beetje door te laten lopen, zodat de keukenkasten uit het zicht verdwijnen als je in de woonkamer vertoeft.

Tot hier toe alles volgens plan. Waar het fout ging, is bij de keukenbouwer: de exacte afstand die de keukenbouwer kreeg om onze keukenkasten te doen passen, was 421cm. Wat zien wij onlangs op onze plannen? De keukenkasten bedekken een breedte van 425cm! Vier centimeter teveel dus. Normaal gezien kan je dat oplossen met de passtukjes aan te passen (hence the name!), maar dit bleek toch een krappe bedoening te worden en daardoor bleven er twee mogelijkheden over:

 • de keukenkasten iets inkorten (maar dan verlies je een deel van de symmetrie)
 • het “muurtje” 10cm dik metsen ipv de op plan getekende 15cm

De keukenkasten inkorten zagen wij niet zitten omdat we net super tevreden waren met het ontwerp, en dus vertrok er een mailtje naar de werfleider / projectleider van ons bouwproject met de vraag of dat muurtje “dunner” gemetst kon worden. Wat bleek nu? Dat muurtje was een steunmuur geworden waarop een poutrel rust die de doorgang van de keuken naar de woonkamer overbrugt!

Oplossing: een langere poutrel plaatsen die op de muur van de woonkamer rust en niet enkel om dat uitstekend “muurtje” dat onze keukenkasten moet verstoppen voor het alzienend oog. Kostprijs: net geen 400€ zonder BTW. Op zich viel dat dus goed mee en we hebben dan ook beslist om dat pad te bewandelen.

Eind goed, al goed! En eigenlijk ben ik erg blij dat we dat nu “per ongeluk” hebben ontdekt, want anders was dat “muurtje” een “steunmuurtje” geweest en als we ooit beslissen dat we dat uitstekend stukje kwijt willen (niet dat we dat van plan zijn, maar je weet maar nooit – opties openhouden!), dan had ons dat veel geld en breekwerken gekost!

Moraal van het verhaal: meten is weten! En goed checken welke muren als steunmuur worden gebruikt. Soms kan je mits een kleine ingreep grote kosten in de toekomst vermijden!

Written by Unexpected

February 2nd, 2010 at 9:58 pm

Posted in Bouwen,Keuken

Tagged with , , , , ,

3 Responses to 'Het Muurtje'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Het Muurtje'.

 1. Hi,

  Wij hebben iets soortgelijks gehad met een stalen paal die verkeerd was geplaatst, hadden we dat die dag niet gezien konden we geen gashaard hangen en vielen er veel plannen in t water. Conclusie bij ons: elke woensdag werfmeeting met architect en aannemer en in t weekend zelf nog eens langs de werf om alles na te meten en te bekijken. Goed opvolgen is echt nodig want bij iedereen loopt er wel iets mis.

  Succes nog!

  miss_punt

  miss_punt

  3 Feb 10 at 18:12

 2. Groot gelijk en goede feedback miss_punt! Het zijn ook maar mensen en mensen maken fouten. Plus zij zetten daarna nog X andere huizen, dus als er is eentje minder is… spijtig. Maar voor ons is dit ons “enige” huis he 😉 dus zelf opvolgen en kritisch zijn! Kost genoeg geld.

  Unexpected

  3 Feb 10 at 21:23

 3. […] het “muurtje” staat er zoals we gevraagd hebben […]

Leave a Reply