Unexpected’s Bouwdagboek

De bouwavonturen van Unexpected

Gas & Electriciteit

with 5 comments

Nu de bouwwerken gestart zijn, is de tijd rijp om uit te kijken naar onze toekomstige energieleverancier. De criteria die we zelf opleggen zijn redelijk “straight-forward”:

 • Voordelig
 • Groen (of zo groen mogelijk)
 • Liefst alles bij één leverancier (administratie, gemakzucht)
 • Betrouwbaar
 • Goede kritieken / ervaringen

Ik ben begonnen met een rondvraag binnen de famiale kring, maar daar kwam ik al vlug tot de constatatie dat men daar nogal conservatief was en een “stick to what you know” mentaliteit had. Electrabel all the way dus. En laat deze laatste nu een van de duurdere leveranciers van energie zijn die ook nog eens als de winst naar Frankrijk doorsluist (Suéz enzo). Kortom, de laatste keuze op onze lijst.

De volgende etappe was een vraag lanceren op Twitter en zodoende “real-world” ervaringen en meningen trachten te bekomen. Een erg goede tip was gebruik maken van de website van VREG – Vlaamse Reguleringsinstantie voor Electriciteits- en Gasmarkt. Deze overheidsinstelling biedt een online calculator aan waarmee je voor je vebruik kan berekenen wie de meest voordelige leverancier is.

Na een paar berekeningen te doen, kwam Ecopower als beste electriciteitsleverancier en Lampiris als beste gasleverancier uit de bus. Beide bedrijven waren geen onbekenden en ik had voordien hun websites al eens afgeschuimd. Ecopower biedt enkel electriciteit aan, Lampiris kan beide energievormen leveren. Op vlak van prijs zit Ecopower iets onder de prijs van Lampiris, maar niet veel. Daarenboven biedt Ecopower geen nachttarief aan, wat misschien minder interessant is voor ons daar wij toch wel serieuze nachtraven zijn en daar mogelijk extra voordeel uit kunnen halen.

Ecopower is een coöperatieve waardoor je ook verplicht bent om een aandeel te nemen in het bedrijf – minstens voor 250€. Hierop betalen ze je dan interesten uit, zoals je hebt op een spaarrekening. Op zich dus geen verloren geld, maar je moet het wel betalen alvorens ze je willen aansluiten. Ook belangrijk om weten is dat je rekening moet houden met een wachttijd van zes maanden – op tijd aanvragen is dus de boodschap.

Zoals ik al zei is Lampiris de meest interessante gasleverancier en zitten ze Ecopower op de hielen op gebied van electriciteitstarieven. Daarbovenop kan je rekenen op een extra korting als je je aansluiting regelt via bv. Test Aankoop of Power4U. Aangezien ik geen abonnement (meer) heb op Test Aankoop, zou het voor ons via Power4U te doen zijn.

De doelstelling van deze onderneming bestaat erin aan alle geïnteresseerde leden elektriciteit en gas te leveren aan de beste voorwaarden. D.w.z. voorwaarden die het voordeligst zijn qua prijs, contractduur, voorwaarden voor verlenging en opzegging van het contract, consumentenbescherming en ecologische kwaliteit van de energie.

Dankzij dit initiatief, zouden we bovenop de scherpe Lampiris prijs, 15€ per jaar per teller (een keer voor de gasteller, een keer voor de electriciteitsteller) krijgen en nog eens 2,5% korting op de energieprijs.

Bovenstaande korting + de interessante prijzen van Lampiris + de groene energie + het goedkeurend oog van consumentenorganisaties + de positieve ervaringen met Lampiris op mijn vraag op Twitter = een balans die doorweegt naar Lampiris als onze toekomstige leverancier voor gas en electriciteit.

Begin volgende week onze EAN-code aanvragen bij de netbeheerder en daarna onze aansluitingen bestellen bij de leverancier. En zoals het er nu naaruit ziet, zal het Lampiris worden.

Moest u aan bovenstaande uiteenzetting iets willen toevoegen, tips, ervaring of een andere mening hebben, laat ze gerust achter in de commentaren van deze blogpost – u helpt er mij en mogelijk anderen weer een stapje mee vooruit!

Written by Unexpected

February 7th, 2010 at 11:29 pm

5 Responses to 'Gas & Electriciteit'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Gas & Electriciteit'.

 1. Mooie samenvatting.

  Wij verhuizen echter naar een volledig gerenoveerd huis, waar er wel maar 1 meter is (dus geen nachttarief). Vermoedelijk gaan wij dan ook kiezen voor ecopower, zodat we die extra kost van een dubbele meter (250€) uitsparen voor hun aandeel (dat rond de 15€ per jaar dividend opbrengt, dus waarschijnlijk investeer ik wat meer geld in ecopower als langetermijnsparen).

  Voor de gas zouden we bij Lampiris willen en ga ik eens kijken naar die Power4you.

  Wij zitten wel met het probleem dat ons electrabelcontract nog tot november loopt van ons huidig appartement, dus we zullen een verbrekeningsvergoeding van 50€ dienen te betalen voor de switch naar ecopower (op 1/7) en voor de gas de zomer doorgaan met electrabel en dan in november bij de start van de winter switchen naar Power4you/Lampiris.

  Herman

  8 Feb 10 at 12:17

 2. ben tot hetzelfde besluit gekomen. Thanks voor de bevestiging, Ik behoorde ook tot die stick to what you have. Het verschil in gasprijs is wel erg hoog, ik vraag me af waarom er nog maar zo weinig mensen dit lijken te weten.

  joris

  28 Feb 10 at 00:40

 3. […] (via Power4U voor extra korting) zodat we van goedkope en groene energie kunnen genieten. Lees mijn blogpost hierover zeker na moest je hier nog vragen rond […]

 4. Thanks voor alle info! Wij hebben van de electricien van de bouwfirma een contract gekregen voor aansluiting bij Electrabel. Maar hij is erkend verdelen en zal daar dus wel een % krijgen.

  Na vreg.be en mijnenergie nagekeken te hebben, komt Nuon en Lampiris er als beste uit. Maar Nuon biedt geen groene energie blijkbaar, dus Lampiris dan maar? Bedankt voor de Power4You tip, dat kan toch ook weer wat extra besparing geven.

  Junni

  3 Oct 10 at 21:55

 5. Very welcome 😉 samen sterk doorheen de bouwavonturen he :-).

  Unexpected

  4 Oct 10 at 20:33

Leave a Reply