Unexpected’s Bouwdagboek

De bouwavonturen van Unexpected

Het Addertje Onder De SSV

without comments

Zoals ik in een van de vorige berichten al had gezegd, komen er bij de SSV oftewel de schuldsaldoverzekering nog heel wat zaken kijken. Zo kan je kiezen voor een klassieke formule waarbij je jaarlijks een vast bedrag betaalt of je kan kiezen voor een “comfort” module waarbij je bedrag de eerste drie jaren vastligt om daarna onderhevig te zijn aan wijzigingen. Die wijzigingen worden bepaald door de sterftecijfers en aangezien de mensen steeds maar ouder worden, lijkt dat mij de beste keuze (en ook de voordeligste – je betaalt in het begin minder, dan iets meer en naar het einde toe weer minder). Iets met leeftijd en openstaand risico (lees: kapitaal) en zo.

Dan zijn er nog de termijnen:

  • in één keer alles betalen (dan moet je nog een extra spaarpot liggen hebben en meestal kan je die hoeveelheid geld wel beter gebruiken als je bouwt / renoveert)
  • gedurende gehele looptijd jaarlijks, half jaarlijks of driemaandelijks betalen
  • gedurende 2/3de van de looptijd betalen, eveneens jaarlijks, half jaarlijks of driemaandelijks

Veel keuzes nietwaar? Persoonlijk ga ik voor het “comfort” tarief gaan denk ik, met een jaarlijks te betalen premie. Maar dan… dan is er nog de fiscale korf en hoe je SSV daar een rol kan in betekenen.

Als je start met bouwen en zeker als je naar het einde van het jaar toe begint, dan ga je met je hypothecaire lening alleen meestal niet genoeg hebben om je fiscale korf van het jaar waarin je start, te vullen. Het gevolg daarvan is dat je het jaar daarop (in mijn geval, volgend jaar dus) niet het maximale bedrag terugkrijgt van de belastingen (als ik me niet vergis 2650€ per persoon). Een manier om dit op te lossen, is berekenen hoeveel je nog tekort komt na inbreng van je lening en dat openstaand saldo te vervolledigen door je SSV geheel of gedeeltelijk te betalen en deze mee in de fiscale korf te steken. Op die manier ga je wél aan dat maximum geraken… maar… jep, er is een maar.

Doordat je nu fiscaal voordeel geniet met je SSV, gaat vadertje staat aan je deur komen kloppen op het moment dat er een overlijden is, en de SSV dus aangesproken zal worden. Als partner A komt te overlijden, dan zal de SSV al naargelang de dekking (in mijn geval 100%) het resterende bedrag van de lening uitbetalen zodat partner B “safe” zit en bovenop de miserie geen extra last krijgt. Echter, als je de SSV van partner A gebruikt hebt om die fiscale korf bij te vullen, dan zal de staat partner B voor een bepaald bedrag “taxeren”.

Dit bedrag wordt bepaald aan de hand van een virtuele rentevoet die 1% bedraagt voor mensen tot 40 jaar. Hoe ouder je bent, hoe hoger die rentevoet stijgt natuurlijk. Stel dus dat ik binnen 5 jaar overlijdt en 100.000€ geleend heb, dan zal er bij mijn partner gedurende de komende 13 jaar 1.000€ bij haar belastbaar inkomen gerekend worden (de termijn is 13 jaar wanneer de rentevoet lager is dan 5% en 10 jaar wanneer deze gelijk is aan 5% – 5% heb je wanneer je 65 jaar of ouder bent). Op die manier wordt dat fiscaal voordeel dat je “vandaag” gedaan hebt, al snel een nadeel voor de overblijvende partner en zal je ipv winst te maken eerder op verlies uitkijken…

Natuurlijk valt de maandelijkse leenlast wel weg, dus je kan redeneren dat het wel zal lukken… maar dat is een keuze die ieder voor zich moet maken. Voordelen afwegen tegen nadelen zeg maar.

Persoonlijk ga ik voor de zekerheid en kies ik er voor om dit jaar mijn fiscale korf niet volledig te vullen, maar wel de zekerheid te hebben dat mijn partner geen extra last krijgt indien er ooit aan mij iets zou gebeuren.

Trouwens, de SSV onder pensioensparen onderbrengen maakt niet echt een verschil. De staat komt dan een extra heffing doen op je pensioensparen de dag dat ze dat uitkeren. Je kan niet winnen ;-).

Hopelijk schept dit wat duidelijkheid, zo niet check ook de site van de overheid en vraag uw bank om meer uitleg. Wat u ook doet, zorg dat je al de voor- en nadelen goed kent en informeer u zeer goed. Desnoods bij verschillende partijen.

Written by Unexpected

May 25th, 2009 at 10:59 pm

Leave a Reply