Unexpected’s Bouwdagboek

De bouwavonturen van Unexpected

Waterontharders II

with 5 comments

We zijn nu twee weken verder sinds mijn vorig artikel over waterontharders. Twee weken van “hands-on experience” verder dus. En eigenlijk nog altijd niets dan lof! Het water is superzacht, de kranen hebben geen moeilijk te verwijderen kalklaag en zelfs zonder de douchekranen af te drogen na gebruik, zien ze er nog altijd “Spic & Span” uit, iets wat vroeger ondenkbaar was.

Maar goed, waterontharders dus. Ik had al een beetje uitgelegd hoe een waterontharder werkt, dat er dus een speciale hars gebruikt wordt om de kalk uit uw water te verwijderen en dat dat hars op zijn beurt gereinigd wordt met zout.

Alle systemen die je vandaag kan kopen, werken op deze manier. Het verschil zit zich eigenlijk in volgende punten:

 • Wanneer wordt het hars gereinigd en hoe bepaalt men dat?
 • Hoe groot is het toestel – iets wat meestal gelinkt is aan de gebruikte technologie en / of vereisten van de gebruiker.
 • Is er zacht water beschikbaar wanneer het toestel zijn hars aan het reinigen is? Regeneratie heet dat dan in het jargon der waterontharders, kwestie dat u het weet.

Je kan de systemen zeer concreet onderverdelen in “grote” toestellen zoals we ze al jaren kennen en kleine toestellen, die met gemak in een keukenkast geplaatst kunnen worden bijvoorbeeld, zonder in te boeten op andere vlakken welteverstaan.

De grote toestellen heb je in verschillende volumes, van middel groot tot zeer groot. Het volume bepaald de hoeveelheid zacht water dat voorhanden is en is dus afgestemd op je verbruik (en dus op het aantal gezinsleden eigenlijk).

Zulke toestellen doen hun werk, maar eenmaal het zacht water op, moet er eerst een voorraad aangelegd worden van nieuw “zacht” water. Wanneer dit gebeurt, heb je zelf geen zacht water ter beschikking. Logisch. Meestal werken ze tijdsgestuurd en zijn ze zo ingesteld dat ze om de X dagen gaan regenereren, onafhankelijk van je verbruik zeg maar.

Normaliter heb je daar geen last van, want zo een toestel zal zijn werk ‘s nachts doen als er in principe geen vraag naar water is. Het zijn trouwens ook deze toestellen waar je zakken zout van 25kg of meer in gooit. Zout dat je op voorraad wil hebben en dus ook wel plaats inpalmt…

Concreet: niks mis mee, maar die toestellen nemen erg veel plaats in, het zout neemt veel plaats in en het zijn niet altijd de meest efficiënte toestellen én de kans bestaat dat er momenten zijn waarop het er geen zacht water beschikbaar gaat zijn (als je bijvoorbeeld extra veel water gebruikt hebt).

De tweede categorie (althans in mijn vergelijkingen) zijn de kleine, compacte toestellen. Deze toestellen zijn een fractie van de grootte van de eerder genoemde varianten, maar kunnen toch dezelfde prestaties naar voren brengen. Een klein toestel is dus niet persé enkel voor kleine appartementen of enkel om de keuken van zacht water te voorzien bijvoorbeeld. Zo een compacte unit is ongeveer 60x50x20cm (LxHxB) groot en is vergelijking met die mastodonten, serieus klein en dus veel makkelijker weg te werken.

Ook deze categorie valt onder te verdelen, want zo makkelijk zou het allemaal niet zijn natuurlijk. Algemeen gesteld mag je zeggen dat die toestellen binnenin over één of meerdere “flessen” beschikt waarin het hars zich bevindt en waardoor het water stroomt dat ontkalkt moet worden.

Deze toestellen zijn niet tijdsgestuurd en werken niet op electriciteit. Ze zijn volumetrisch gestuurd, wat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld elke 400l een “regeneratie” gaan uitvoeren. Met andere woorden: telkens er 400l water is ontkalkt, gaat het toestel zijn hars reinigen met zout.

Die 400l wordt “geprogrammeerd” door te technieker / installateur en is afhankelijk van de hardheid van je water. Bij mij is het water ongeveer 40 Franse graden, wat zeer hard te noemen is, en wordt er om de 400l een regeneratie uitgevoerd. Als je bijvoorbeeld water hebt met een hardheid van 25 Franse graden, dan zou het best kunnen dat je maar om de 500l gaat regenereren.

Persoonlijk verkies ik een volumetrisch gestuurd systeem omdat dit elke X aantal liter gaat regenereren. Als je op vakantie bent of weinig water verbruikt, gaat het toestel dus ook minder regenereren. Met een tijdsgestuurde unit zou dit niet het geval zijn en wordt er geregenereerd wanneer de tijdsinterval voorbij is, of je nu veel of weinig of zelfs geen water verbruikt hebt. Met andere woorden: meer water- en zoutverbruik.

Wordt het al een beetje duidelijker? Great, maar we zijn er nog altijd niet.

Die kleine toestellen hebben geen reservoir of opslagvat voor zacht water. En ze zijn volumetrisch gestuurd. Dus, wanneer je aan het douchen bent (of je vaatwasser is aan de slag of …) en de volumetrische teller bereikt zijn regeneratiepunt, dan gaat het toestel zijn hars dus reinigen. En hier zit nog een onderling verschil tussen de kleinere modellen!

Sommige fabrikanten gaan hun “fles(sen)” met hars reinigen met zout en op dat moment heb je géén zacht water ter beschikking. Is dat een probleem? Ja, eigenlijk wel, want je hebt op dat moment hard water en dus kalkaanslag. Niet ideaal.

Andere fabrikanten, onder andere die van mijn toestel, bevatten twee “harsflessen” en zal nooit beide reservoirs tegelijkertijd “regenereren”. Hierdoor heb je altijd zacht water ter beschikking, want als de ene fles aan het regenereren is, kan de andere zacht water leveren en omgekeerd.

Verder gebruikt het toestel wanneer er geen regeneratie aan de gang is, steeds beide harsflessen. Het is dus niet zo dat eerst de ene fles wordt gebruikt en dan de andere. Is dat beter? Moeilijke vraag, maar het zorgt er in ieder geval voor dat er nooit ergens water voor langere tijd staat te “staan”.

En het zoutreservoir dan? Zakken van 25kg gaat u nooit in zo een klein toestel krijgen hoor ik u denken. En terecht. Maar dat is ook niet de bedoeling! De compacte toestellen werken met zoutblokken van 4kg per stuk die dezelfde werking bieden als grote zakken zout. Het zout is gewoon heel compact bijeen geperst in die blokken, waardoor het toestel veel kleiner kan gemaakt worden en waardoor je zelf geen halve berging moet vullen met zoutzakken.

Maar die zoutblokken kan je niet bij de lokale doe-het-zelf zaak kopen natuurlijk, de gewone zakken wel?! Klopt alweer. Die blokken kan je enkel verkrijgen bij je leverancier, maar die prijzen zijn zeker niet overdreven en volgens mij niet duurder dan de gewone zoutzakken.

Plus, je moet er zelf niet om gaan. Een keer per jaar levert de fabrikant je zoutblokken, afgestemd op je behoefte. Je betaalt voor je zoutblokken en tijdens de levering kijken ze ook je toestel na, stellen ze het bij indien nodig,..

En moest je willen, dan kan je nog altijd die gewone zoutzakken kopen en deze in de compacte toestellen gebruiken. Het reservoir is echter minder groot dan bij conventionele apparaten, waardoor je dus regelmatig zout zal moeten aanvullen. Maar het kan dus wel, als je wil.

Tot zo ver deel twee van dit verhaal. In het slotstuk vergelijk ik enkele modellen en merken om dan mijn keuze uit de doeken te doen.

 

Written by Unexpected

April 15th, 2011 at 11:13 am

5 Responses to 'Waterontharders II'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Waterontharders II'.

 1. Hey ,

  Wanneer post jij je sluitstuk over waterontharders.Ik en mijn broer zouden er ook een willen plaatsen en ik zou jou keuze wel eens willen kennen vermits ik over de materie vrijwel niet ken (tot ik jouw verhelderende blogpost heb gelezen)
  Bye the way ,supertoffe en lekkere babyborrel was het daat bij jullie Groetjes aan Eva en tot binnenkort??(TO zijn babyborrel??)

  Herman

  27 Aug 11 at 14:11

 2. Beste Herman,

  Terechte opmerking 🙂 beetje uit het oog verloren met het nieuwe gezinslid 😉

  Je mag het sluitstuk in het Waterontharders-saga deze week online verwachten!

  Unexpected

  30 Aug 11 at 12:27

 3. Wij hebben hetzelfde ‘onderzoek’ gedaan, en uiteindelijk terecht gekomen op een waterverzachter van ‘DuoSoft’. 2 harsflessen, volumetrisch werkend. 🙂

  Frederik

  21 Sep 11 at 14:34

 4. Is een gelijkaardig systeem als dat wat ik gekozen heb Frederik, ik doe het uit de doeken in een blogpost.

  Unexpected

  17 Oct 11 at 12:44

 5. […] zijn nu zes maanden na mijn laatste blogpost in verband met de waterontharders en het wordt tijd dat er een slot wordt geschreven aan die saga. […]

Leave a Reply