Unexpected’s Bouwdagboek

De bouwavonturen van Unexpected

Waterontharders I

with 6 comments

Zoals gezegd zijn we Batibouw gaan verkennen met het oog op enkele “benodigdheden” voor onze woonst. Eén van die benodigdheden was een waterontharder, een toestel dat eigenlijk al vele jaren bestaat en dat als enige bestaansreden heeft om uw water minder hard te maken. De kalk eruit halen zeg maar.

Waarom is dat een belangrijke zaak? Redenen genoeg, maar als ik er toch enkele moet opsommen:

  • uw wasgoed zal minder ruw aanvoelen
  • geen kalkafzetting op uw kraanwerk, uw toestellen (wasmachine, koffiezet,…),…
  • geen dure producten zoals Calgon voor de wasmachine of afwasmachine meer nodig
  • geen “ruwe” huid meer na het douchen

Bovenstaand lijstje is niet compleet, maar zijn / waren de belangrijkste redenen voor ons om te investeren in een waterontharder. Wist u trouwens dat waterhardheid wordt uitgedrukt in graden? Franse graden, of Duitse, die bestaan ook. Beide zijn goed, ze gebruiken gewoon een andere schaal.

Om u een idee te geven: de Vlaamse watermaatschappijen raden een waterhardheid aan van ongeveer 15 Franse graden. Als je hardheidstesters bekijkt, dan is wordt water van 0-15 Franse graden geclasseerd onder “zacht water”. Daartussen zitten nog wat varianten om te eindigen bij “zeer hard” water wanneer je een waterhardheid van 35 Franse graden of meer hebt.

Ter vergelijking: ons water hebben we getest op +- 39 Franse graden. Hard is ons water dus wel degelijk, maar daar hadden we geen testers voor nodig. Gewoon het kraanwerk in de douche bekijken na twee douches zei al genoeg. Onnodig om te vermelden dat die buizerij er aan de binnenkant minstens even “schoon” zal uitzien. Nog minder onnodig om te vermelden dat het een kwestie van tijd is (een jaar, misschien twee?) vooraleer je je kranen mag vervangen.

Voor alle duidelijkheid: hard water is niet ongezond. Het is niet aangenaam, maar het is niet ongezond. Laat dat duidelijk zijn.

Bovenstaande uitleg over waterhardheid is zeker niet compleet, noch volledig, maar zou u toch al een goed idee moeten geven over wat deze blogpost gaat. Check zeker de website van uw watermaatschappij voor meer uitleg!

Maar goed, het ging dus over waterontharders. De toestellen dus. Machinerij. Een product dat u koopt bij een leverancier, fabrikant, plaatser.

Zoals altijd informeer ik mij zo goed als mogelijk alvorens ik mij begeef in het leeuwenhol van verkopers en marketingmensen. Ik wil zelf zo goed mogelijk op de hoogte zijn van alles wat er te weten valt over een bepaald product zodat ik de uitleg die men mij geeft, kan toetsen aan “de waarheid”. Kwestie van de kans op bedrog zo klein mogelijk te maken. Herleiden tot nul is een onbegonnen zaak, laat dat duidelijk zijn.

Enfin. Waterontharders en hun fabrikanten / resellers. Een ware maffia zeg ik u. Het valt te vergelijken met keukenbouwers als je het mij vraagt. Vergelijken is geen evidentie, alle verkopers vertellen iets anders en de ene maakt de andere zijn product met de grond gelijk. Begeef u in zo een wespennest zonder objectieve informatie en het wordt al snel duidelijk dat het een onbegonnen zaak is waarbij je de bomen niet meer door het bos kan zien…

Nochtans is het allemaal niet zo erg moeilijk: een waterontharder is geen stukje hoogstaande high-tech. Het is een concept dat al vele jaren bestaat en het komt er zeer concreet op neer dat het toestel over een soort hars beschikt dat de kalk uit je leidingwater filtert. Het hars dat het water zacht maakt, moet op tijd en stond natuurlijk zelf ook gereinigd worden en daarvoor maakt men gebruik van zout. Elke fabrikant en elk product werkt volgens die basisregel(s).

Waar zitten de grote verschillen dan hoor ik u al denken? Hebt u eventjes?

  • Hoe bepaald het toestel wanneer het hars gereinigd moet worden
  • Hebt u zacht water wanneer het toestel het hars aan het reinigen is? Regeneratie heet dit in het jargon.
  • Hoeveel water verbruikt zo een regeneratie?
  • Hoeveel debiet kan de waterontharder aan alvorens hij er niet meer in slaagt om de gevraagde hoeveelheid water te “verzachten”?
  • Hoe groot is het toestel?
  • Hoeveel zout kan er in?
  • Hoeveel zout verbruikt het?
  • Wilt u een toestel met of zonder electrische sturing?
  • Volumetrische sturing?
  • Product A van Merk X is gelijk aan Product B van Merk Y
  • Merk X verkoopt nu echter Product C ipv product A, maar wel onder dezelfde naam…

Kortom: zeer veel variabelen die allemaal een bestaandsreden hebben en die door elke fabrikant gebogen en geplooid worden om in hun kraam te passen. En vooral veel zaken om u te verwarren, wat de keuze alleen maar moeilijker maakt.

Denkt u alvast eens na over bovenstaande puntjes, want met deze wetenschap ga ik mijn eerste blogpost over waterontharders besluiten. In deel twee tracht ik mijn vergaarde kennis over de soorten en modellen te delen en geef ik u ook mijn objectieve mening over welk toestel mijn voorkeur draagt en waarom.

Mijn keuze werd trouwens vandaag geplaatst en tot nu toe zeer tevreden. Als deel twee online staat, zal ik een paar dagen “ervaring” hebben om zo een nog betere indruk te kunnen meegeven.

Stay tuned!

Written by Unexpected

March 31st, 2011 at 10:23 pm

6 Responses to 'Waterontharders I'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Waterontharders I'.

  1. Voor wat het waard is: wij hebben nu sinds 6 maand de standaard van ecowater systems staan : http://www.ecowater.be/nl/producten/detail/waterverzachter-esm-18-ce

    Dat ding staat nu al 6 maand in onze kelder, we horen dat niet, staat niet in de weg, we moeten daar niet aankomen, heeft nog zout genoeg en ons water is mooi zacht.
    Tevreden !

    karim

    31 Mar 11 at 22:50

  2. Hoe meet je als particulier eigenlijk je hardheid van het water? Ok, de verkoper doet dit wel wanneer hij langskomt. Maar nadien, later? Bestaan daar “kits” voor?

    Iemand een idee?

    Peter F

    1 Apr 11 at 01:47

  3. Je kan zo een testers online aanvragen, weet niet meer op welke site, zal het eens opzoeken. Google weet altijd raad.

    Ik had ook zo een testertje gekregen via reclame van Calgon.

    Unexpected

    1 Apr 11 at 10:12

  4. […] zijn nu twee weken verder sinds mijn vorig artikel over waterontharders. Twee weken van “hands-on experience” verder dus. En eigenlijk nog altijd niets dan […]

  5. […] mijn vorige blogposts over waterontharders, heb ik doelbewust geen merken / modellen meegegeven omdat ik niet […]

  6. Wat opvalt is dat er op de websites van de fabrikanten bijna geen prijzen vermeld worden.
    Enig idee wat een acceptabel toestel voor een gezin van 4 personen zou kunnen kosten?

    Van de Velde

    21 Nov 12 at 14:59

Leave a Reply