Unexpected’s Bouwdagboek

De bouwavonturen van Unexpected

Eandis V

with 3 comments

Ik wist ondertussen welke gegevens Eandis van mij nodig had om mij de nodige offertes te kunnen bezorgen. Daar ik deze informatie zelf nog niet had, was mijn verbazing groot toen er een paar weken terug een offerte binnenkwam van… rarara… Eandis. De begeleidende brief wist me te vertellen dat ze mijn informatie goed ontvangen (Huh? Ik heb niets opgeleverd.) hadden en dat ik in de bijlage een bijhorende offerte kon vinden voor de aansluiting van de electriciteit en gas.

Ik vermoed dat ze wegens het lange aanslepen (dat overigens niet aan mij lag) uiteindelijk een standaard offerte hebben opgestuurd, wat op zich geen enkel probleem is, ware het niet dat ik meer dan een standaard aansluiting nodig heb!

Geen erg, want ongeveer een week voor de offerte in de bus zat, had ik alle informatie van de bouwfirma verkregen. Vandaag heb ik dus opnieuw naar Eandis gebeld om hun te bedanken voor de eerste offerte, maar dat ik toch nog een aanpassing zou willen omdat onze electrische vereisten niet overeenkomen met de standaard aansluiting.

Het zit namelijk zo: voor ons kookveld raadt onze installateur aan om naar een 3-fase installatie te gaan. Met het oog op latere uitbereidingen (ik denk luidop: jacuzzi, zwembad, warmtepomp,…) vond ik dat een goed idee en na de nodige berekeningen gedaan te hebben, belde ik met die informatie naar Eandis. De callcenter operator verbond mij dadelijk door met de technische dienst waar ik een iets of wat norse man aan de lijn kreeg die mij ronduit zei dat mijn installateur zich beter moest informeren, want dat elk “consumer” kookveld ook via monofase aangesloten kon worden.

Vanzelfsprekend wist ik dat zelf ook, ik heb me namelijk goed geïnformeerd alvorens met Eandis te bellen, kwestie van niet zomaar afgescheept te worden! Monofase zou inderdaad gaan, maar dan moet er een dikkere draad getrokken worden. En met de toekomstplannen in het vooruitzicht, wou ik sowieso 3-fase.

Anyway, na hard genoeg te onderstrepen dat ik niet van mijn plan zou afwijken, was de man al iets vriendelijker en werd mij beloofd dat ik eerstdaags een nieuwe offerte zou ontvangen. Dank u wel Eandis!

Eigenlijk toch wel straf niet? Bij de eerste gesprekken waar ik om hulp vraag bij de keuzes, verwijst men mij door naar mijn installateur / bouwfirma. Als ik dan eindelijk de informatie en “best practices” heb, dan gaan ze bij Eandis opeens “advies” geven. Too little, too late.

Conclusie: zorg dat je goed weet wat je wil, waarom je het wil en wijk niet van je standpunt. Per slot van rekening betaal je er voor!

Ter info, de aansluiting die ik nu aangevraagd heb, 3x400V 25A = 17,3kVA, kost mij exact 138.7€ exclusief BTW méér dan de standaard monofase 1x230V 40A, die een totaal vermogen van 9,2kVA levert. Ik heb nog getwijfeld om direct voor 32A te gaan, maar volgens kenners was dat niet nodig en indien nodig, kan het later nog altijd uitgebreid worden.

Als ik goed heb opgelet, kunnen we nu een totaal vermogen van 17.300W vragen (verdeeld over de drie fases) alvorens onze hoofdzekering afspringt. Met de standaard aansluiting zou dit beperkt zijn tot 9.200W.

Waarom zoveel vermogen? Omdat ik de luxe wil dat we kunnen doen wat we willen, zonder dat er zekeringen afspringen. Enkel de keukentoestellen verbruiken (weliswaar als ze allemaal tegelijkertijd op de maximum stand staan) 25.600W. Doe daar nog een paar computers bij, verlichting en een wasmachine en het totaal schiet als een pijl de lucht in.

Als nu de offertes goed aankomen, dan kunnen we onder ons Eandis avontuur eindelijk een streep trekken (en weliswaar hopen dat de effectieve installatie geen problemen oplevert).

Written by Unexpected

April 12th, 2010 at 3:47 pm

Posted in Electriciteit

Tagged with , , ,

3 Responses to 'Eandis V'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Eandis V'.

 1. Overkill denk ik. Ik heb ook getwijfeld of de standaard voorziening wel genoeg zou zijn, en uiteindelijk besloten van wel. Als ik ooit niet toekom dan laat ik het zeker weten 🙂

  Marnik

  12 Apr 10 at 22:33

 2. Mogelijk heb je gelijk, maar liever overkill dan achteraf de kosten ervan dragen… 🙂

  Unexpected

  13 Apr 10 at 12:46

 3. […] vorige week zat de juiste offerte in de brievenbus en rest ons enkel nog alles getekend terugsturen naar Eandis. Eind goed, al goed […]

Leave a Reply