Unexpected’s Bouwdagboek

De bouwavonturen van Unexpected

Waterontharders III – Finale

with 8 comments

We zijn nu zes maanden na mijn laatste blogpost in verband met de waterontharders en het wordt tijd dat er een slot wordt geschreven aan die saga. Na een half jaar kan ik een goede weerspiegeling geven van het dagdagelijks gebruik, de werking en de ervaring meegeven, iets wat niet mogelijk is als je een toestel een week gebruikt.

In mijn vorige blogposts over waterontharders, heb ik doelbewust geen merken / modellen meegegeven omdat ik niet partijdig wou zijn. Op verschillende fora kan je informatie over ontharders terug vinden, maar vaak worden die fora ook bezocht door verkopers (vaker anoniem dan bij naam) die dan hun eigen product in de kijker trachten te plaatsen en een producten van derden met de grond gelijk maken. In plaats daarvan heb ik toen alle verschillen tussen alle soorten ontharders proberen neer te pennen, want geef toe, je ziet al snel de bomen door het bos niet meer!

Zoals ik in het vorige artikel al aangaf, is mijn voorkeur uitgegaan naar een compact toestel dat volumetrisch gestuurd is, en zo dus een kleinere “footprint” achterlaat in je garage / berging / kelder, maar ook zuiniger is aangezien er geen stroom verbruikt wordt. Mogelijk is dat verbruik minimaal, maar puur uit principe wil ik zo weinig mogelijk stroom verbruiken.

Tussen die compacte toestellen bestaan ook nog een drietal varianten:

 • Toestellen met 1 harsfles: wanneer ze een regeneratie doen, heb je dus hard water.
 • Toestellen met 2 harsflessen die ze om beurt gebruiken: hier heb je altijd zacht water en wisselt het toestel af tussen twee harsflessen – als de ene “op” is, wordt ze geregenereerd en neemt hij de andere.
 • Toestellen met 2 harsflessen die “duplex parallel” werken: hier heb je ook twee harsflessen, maar worden ze tegelijkertijd gebruikt waardoor er nooit een fles is die lang “ongebruikt” blijft – zogezegd  beter voor het hars.

De toestellen met 1 harsfles vielen voor mij al direct uit de boot. Ik wil 24/7 zacht water. Met een volumetrisch gestuurd toestel kan het gebeuren dat er geregenereerd wordt tijdens de daguren, wanneer je mogelijk water gebruikt. Op dat moment heb je dan hard water en dat wou ik dus niet.

Bleven nog de toestellen met twee harsflessen over. Of dat het effectief schadelijk is als een toestel de flessen om beurt gebruikt in plaats van “duplex parallel” weet ik niet. Het klinkt logisch, maar het kan even goed geen enkel probleem zijn. Dit was voor mij dus niet zo zeer een doorslaggevend argument, maar ik heb het zekere voor het onzekere genomen en toch voor een “duplex parallel” systeem gekozen.

In deze categorie zijn er bij mijn weten vandaag drie modellen (of twee aangezien er eentje van onze markt is verdwenen): de M2 Minimax, de TwinTec en de Domus. TwinTec werd vroeger verdeeld door een firma die nu TwinSoft toestellen op de markt brengt (en met 1 harsfles werken). De M2 Minimax wordt verkocht door een firma uit Luik – HaLuTec en de Domus is te koop bij de gespecialiseerde doe-het-zelf zaken en dien je zelf te installeren.

De M2 Minimax, de TwinTec en de Domus zijn identieke toestellen, enkel het merk dat erop geprint is en wie het toestel verkoopt, is verschillend. Ik wou in eerste instantie een TwinTec omdat ik daar via vrienden alleen maar goed over hoorde, maar aangezien die verdeler nu voor een ander type toestel heeft gekozen, viel de TwinTec uit de boot.

Er bleven dus twee keuzes over die herleidt konden worden tot  zelf-installatie of laten plaatsen. Ik heb voor dat laatste gekozen en heb dus op Batibouw 2011 een M2 Minimax gekocht. De mensen van HaLuTec waren zeer correct, kwamen vooral niet met cowboy-verhalen af, schoten niet op de concurrentie maar gaven gewoon de feiten over hun eigen toestel (ik had me op voorhand goed voorbereid zodat ik zou weten wanneer er verkoopspraatjes boven zouden komen).

Een dikke maand na aankoop kwam de installateur het toestel plaatsen (inclusief gratis vuil-filter) en na een uurtje was alles in kannen en kruiken. Zeer netjes geïnstalleerd, zeer vriendelijke tech-guy en nog een woordje uitleg erbovenop gekregen (voor zover dat nodig is, want buiten af en toe zout-blokken toevoegen is er geen onderhoud). Eén keer per jaar komt de installateur langs met de nodige zout-blokken (die je uiteraard betaald – komt op ongeveer 100€ per jaar in mijn geval met erg hard water) en wordt er dan ook een check-up gedaan van je Minimax. Zo lang je deze jaarlijkse controle / aankoop doet, geniet je van 10 jaar garantie.

Acht maanden na installatie zijn wij nog altijd super tevreden van onze Minimax. Het toestel doet volledig wat we ervan verwachten en sinds dag 1 hebben we zacht water door onze leidingen. Gedaan met kalkafzetting, gedaan met zout in de vaatwasser en de wasmachine.

Zou ik opnieuw dezelfde keuze maken? Zeker weten! De verkoop ging vlot, de installatie was perfect in orde zoals afgesproken, maar ook de naverkoopservice is dik in orde (hebben dit al getest omdat onze eerste, gratis voorraad zout niet voldoende was voor 1 jaar aangezien we erg hard water hebben).

Als je zelf een handige Harry bent, zou je kunnen opteren voor de Domus. Zelfde toestel en dus zelfde kwaliteit en werking, maar eigen plaatsing. Ik denk dat je er een 500-600€ mee bespaart, maar er zit geen start-voorraad zout bij en ook geen vuil-filter (al kosten die vaneigens geen 500€).

En niet vergeten, als je huis ouder is dan 5 jaar, dan geniet je een BTW tarief van 6% wanneer je de plaatsing laat uitvoeren, dus dan zakt het “verlies” ten opzichte van de zelf-plaatsing nog ;-).

PS: één van de fora / threads waar ik zelf ook wat informatie vond, kan je hier vinden.

Written by Unexpected

October 17th, 2011 at 1:40 pm

8 Responses to 'Waterontharders III – Finale'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Waterontharders III – Finale'.

 1. Volgens mij hoort de AquaCell ook bij deze familie.
  (http://www.aquacell.nl)

  Die heb ik zelf nu bijna 3 jaar (in NL), en ik zou willen dat ik dat 30 jaar eerder had gedaan. Stroomloos en dubbele cilinders waren voor mij doorslaggevend.
  Alhoewel door de beperkte installatieruimte uberhaupt al bijna iedere andere kandidaat afviel…

  Bas

  17 Oct 11 at 15:00

 2. Kunt u mij zeggen welke bouwmarkten in Belgie de Domus dos 300 verkopen ?

  Richard

  23 Oct 11 at 20:29

 3. Richard,
  Domus toestellen worden verkocht via de professionele groothandel sanitair en verwarming, en niet via de DIY markt.

  Dirk

  18 Nov 11 at 11:10

 4. KAN OOK VIA BOSTOEN IN BRUGGE EN GEEN EURO DUURDER DAN VIA DE GROOTHANDEL VAN SANITAIR; AFTER SALES SERV ICE EN DE PLAATSER IS HALUTEC LUIK DE MENSEN VAN DE MINIMAX. ZIJ ZEGGEN HETZELFDE TOESTEL ALLEEN HET VERSCHIL LIGT HEM IN HET ZOUT: MINIMX MET ZOUTBLOKKEN EN DE DOMUS MET ZOUT TABLETTEN. IK HEB NU EEN DOMUS GEKOCHT EN GEPLAATST VOOR 1400 EURO

  Michel

  3 Dec 12 at 15:11

 5. @Michel: bedankt voor de feedback, maar in het vervolg graag zonder “full CAPS” 🙂 wij zijn niet doof en lezen je bericht net zo graag in gewone letters ;-).

  Unexpected

  23 Dec 12 at 13:13

 6. Na een grondige voorstudie, en toevallig ook dit artikel hier gevonden te hebben, waren ook wij voor de Minimax M2 gewonnen. Hij stond al op ons verlanglijstje maar dit verhaal was een mooie bevestiging. Waarschijnlijk was onze tweede keuze ook een goed toestel en zijn het enkel kleine technische verschillen tussen beide, maar de Minimax zegt het zelf al was Mini met een even grootse werking. We zijn pas twee weken verder, maar merken heel duidelijk het verschil, onder de douche, onze theekopjes blijven zuiver en de koffie is lekkerder… en ja, we moeten inderdaad nog leren om veel zuiniger te zijn met onze zepen. Ikzelf merk het enorm op bij mijn dagelijkse scheerbeurt.
  De installateur was reuze, werkte heel netjes en gaf een goede en duidelijke uitleg. Onze offerteaanvraag en bestelling hebben we netjes via de mail gedaan en ook hier werden onze discussiepunten heel goed opgevolgd en beantwoord.
  Wij vonden dit artikel heel netjes en goed uitgewerkt en het leest een beetje zoals een roman waar je op een gegeven moment ook naar het plot gaat uitkijken. En dit ondanks dat het een eerder technisch onderwerp is.
  Alvast dank aan de onderzoeker, schrijver.

  Leo

  16 Jan 13 at 11:07

 7. Wat een verhelderende blog is dit. Wij zijn op het moment bezig met een nieuw huis en dan komen er allerlei zaken dus ook waterontharders op je af. Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Ik moet nu alleen even uitzoeken wat in NL de overeenkomstige versie is van de M2 minimax of uitzoeken of HaLuTec ook in NL verkoopt/installeert. Wat mij en blijkbaar ook andere gebruikers is opgevallen, is dat er weinig over prijzen gesproken wordt. Wat kost een M2 minimax?

  Pieter

  24 Mar 13 at 15:06

 8. Als ik me niet vergis, rond de 1500€… waar de meeste prijzen zich bevinden trouwens ;-). De goedkopere werken meestal met een elektrische sturing (verbruikt dus stroom) en recycleren dus om de X aantal tijd (wat niet nodig is, verbruik is beter… dus ook weer verspilling).

  Hopelijk kan je vinden wat je zoekt in NL!

  Unexpected

  25 Mar 13 at 22:44

Leave a Reply