Unexpected’s Bouwdagboek

De bouwavonturen van Unexpected

Velux Zonnewering

without comments

Mijn bureau heeft twee grote Velux dakramen die zo gemonteerd zijn dat ik zittend aan mijn bureau toch naar buiten kan kijken. Elk Velux dakvenster meet 160x60cm wat voor enorm veel lichtinval zorgt. Ideaal! Maar tegelijkertijd ook een nadeel, gezien de Oostelijke oriëntatie ervan. Van zonsopgang tot iets na de middag schijnt de zon dus door die dakvensters, wat niet alleen zorgt voor warmte, maar ook voor (te)veel licht. Veel licht en naar computerschermen kijken, gaat slecht samen en daarvoor moest er een oplossing komen.

Velux gordijnen aan de binnenzijde zijn een oplossing, maar enkel voor de storende lichtinval. De warmte moet je buiten houden en bij een standaard gordijn is dat niet het geval. Oplossing: zonnewering.

Je kan dat best omschrijven als gordijnen die aan de buitenzijde van je venster gemonteerd worden, waardoor de zonnestralen de kans niet krijgen om je ruimte binnen te dringen en het dus gevoelig koeler blijft! Zo gezegd, zo gedaan: de code van de ramen genoteerd (staat op elk Velux raam aan de bovenzijde als je het openklapt) en de juiste zonnewering besteld. Voor iets minder dan 120€ had ik mijn twee zonneweringen van Velux, all inclusive.


De montage is trouwens supersimpel: een plastic placeholder uit het frame klikken, het rolgordijn met zonnewering erin klikken en twee haakjes monteren op de onderzijde van het Velux raam. De vijzen voor die haakjes zitten al in je raam, dus gewoon losschroeven, haakje erover en terug vastschroeven en klaar is kees.

Om de zonnewering te gebruiken volstaat het om het raam te openen, de zonnewering bij het handvat te nemen en aan de haakjes te bevestigen. Daarna kan je het raam terug sluiten (of open laten, de zonnewering volgt perfect mee).

Velux verkoopt drie soorten: 80% wering, 90% wering en 95% wering. Ik heb voor 80% gekozen omdat ik natuurlijk nog licht wil binnenkrijgen. De prijs is dezelfde, het is dus een kwestie van smaak en goesting. En voor zij die geen zin hebben om manueel die zonnewering te bedienen (of Velux ramen hebben die hoog in het plafond zitten) bestaan er ook electrische varianten (of op zonne-energie). Die kosten wel aanzienlijk meer en de installatie is ook minder evident.

PS: je kan ook subsidies krijgen voor zonnewering. 10€ per vierkante meter als ik me niet vergis. Niet zo heel veel, maar alle beetjes helpen.

 

Written by Unexpected

May 2nd, 2011 at 4:15 pm

Leave a Reply