Unexpected’s Bouwdagboek

De bouwavonturen van Unexpected

Home Netwerk

with 5 comments

De Abitana netwerkkast is volledig klaar en geïnstalleerd en dus is het tijd om de nodige hardware te installeren. Doorheen het huis zijn er 14 netwerkaansluitingen (PC/TV/Telefoon) en 4 coax aansluitingen (TV) voorzien. De coax aansluitingen gaan rechtstreeks op de kabelmodem van Telenet (via het patchpaneel van Abitana weliswaar) dus buiten enkele coax-connectors heb ik daar niets extra voor nodig.

Het netwerk dat voor Internet, LAN, digitale TV en/of telefonie gebruikt zal worden, heeft wél nog extra materiaal nodig. De Telenet installatie voorziet in een draadloze modem (802.11G) met daarop nog vier netwerkaansluitingen die voor digitale TV of computers gebruikt kunnen worden. Ruimschoots onvoldoende voor wat ik wil doen, dus moet er een switch geplaatst worden.

Zoals gezegd zijn er in totaal 14 netwerkaansluitingen en ik heb ook 1 uplink nodig van de Telenet modem naar de switch, wat op een totaal van 15 poorten komt. Switchen met 15 poorten bestaan niet (met uitzondering van een 5-poorts model bestaat een switch altijd uit een veelvoud van 8 poorten) en dus is de eerstvolgende mogelijkheid een 16-poort switch. Die extra poort kan ik later nog gebruiken voor tests of een extra server-rack in de garage bijvoorbeeld.

Ik heb getwijfeld om een 24-poort switch te kopen, maar die zijn niet alleen een stuk duurder, ze zijn ook groter en meestal niet passief gekoeld. Aangezien ik de switch graag in de Abitana kast wil verwerken, is compactheid een van de vereisten.

Na wat zoekwerk kwam ik uit bij de Netgear GS116, een compacte 16-poort gigabit switch met een backbone van 32 gigabit oftewel 2 gigabit per poort (je kan dus van full duplex gigabit doen). Ik heb bewust voor een unmanaged model gekozen omdat ik zo weinig mogelijk wil configuren. Het moet gewoon werken. Ik heb kleinere managed switchen voor mijn testlab moest ik dat nodig hebben. Kostprijs van de GS116: 99,09€ exclusief BTW.

Next up: wireless netwerk! Telenet levert weliswaar een modem met ingebouwd draadloos netwerk, maar zoals ik eerder al zei is dat een 802.11G wireless router wat de snelheid beperkt tot een theoretische 54Mbps. Genoeg voor occasioneel surfen, maar traag voor grote hoeveelheden data te kopiëren of media te streamen.

Na heel wat reviews is de keuze hier gevallen op de Netgear WNDR37AV: een van de snelste wireless routers die je kan kopen met een theoretische snelheid van 108Mbps en de mogelijkheid om meerdere draadloze netwerken op te zetten, met aparte antennes welteverstaan. Op die manier kan je een 802.11G netwerk maken voor bezoekers of voor apparaten die niet beter kunnen en een 802.11N netwerk je laptops bijvoorbeeld. Naast extra snelheid zou de reikwijdte van het draadloze netwerk ook een pak hoger moeten liggen (ook al dekt het Telenet wireless netwerk het volledige huis).

Kostprijs van de Netgear WNDR37AV: 90,83€ exclusief BTW.

Ik verwacht beide toestellen begin volgende week thuis en zodra ik ze geplaatst heb, mogen jullie enkele testresultaten verwachten :-).

Written by Unexpected

December 26th, 2010 at 7:30 pm

5 Responses to 'Home Netwerk'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Home Netwerk'.

 1. Mooie post, aangezien ik hier thuis mijn netwerk ook wat wil upgraden (switch zit vol). Ik schrok nogal van de prijs die je vermelde in je post voor de switch. €99 leek me wat weinig. Na een bezoek op de netgear website bleek dit 199 te zijn, typo? 😛

  Vincent Andries

  27 Dec 10 at 15:53

 2. Neenee geen typo 🙂 prijzen zijn wel exclusief BTW hé!

  Unexpected

  27 Dec 10 at 20:36

 3. Is het eventueel mogelijk om eens een schema van uw bekabeling te posten. Ik ben namelijk zelf bezig met te bouwen en uw netwerkoplossing stemt volledig overeen met mijn idee over hoe ik het bij mij thuis zou oplossen.

  Alvast bedankt

  Wouter

  22 Sep 11 at 11:05

 4. Hallo

  Ik zoek een goede switch met meer dan 16 poorten, is dit een goed product of zijn er betere alternatieven?
  ProSafe™ 24 Port Gigabit Rackmount Switch

  Link: http://www.netgear.co.uk/service-provider/products/switches/unmanaged-rackmount-switches/JGS524.aspx

  grtz
  Wim

  Wim

  18 Sep 12 at 11:17

 5. Is prima materiaal Wim. Maar voor een thuis-netwerk zijn er eigenlijk geen slechte switchen hoor, unmanaged zijn alle switchen op hetzelfde niveau tegenwoordig (tenminste van de gekende merken).

  En ik denk niet dat je thuis zodanig veel belasting op je netwerk legt, dat de switch de bottleneck wordt.

  Check gewoon welke het zuinigste is, het beste past in je kast,… en ga daarvoor :-).

  Unexpected

  13 Oct 12 at 11:22

Leave a Reply